5 χώρες, 9 μέρες, μία αποσκευή και πολλά τρένα!

Ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε αμέτρητα προνόμια και πολλές ευκαιρίες, που μας προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία από αυτές τις ευκαιρίες είναι το πρόγραμμα Discover EU για νέους ηλικίας 18 ετών. Δηλώνεις συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και κερδίζεις ένα εισιτήριο Interrail, δηλαδή δωρεάν διαδρομές με τρένα στην Ευρώπη για 30 μέρες.

Τελειώνοντας την τρίτη λυκείου επιθυμούσα να κάνω κάτι τρελό, κάτι περιπετειώδες και διαφορετικό. Ήθελα να ζήσω την εμπειρία τού backpacking! Ήμουν λοιπόν από τους τυχερούς που κέρδισαν ένα από αυτά τα πολυπόθητα εισιτήρια! Κι επειδή σε τέτοια ταξίδια η παρέα είναι must, και οι φίλες μου ήταν επιφυλακτικές για κάτι τέτοιο, κατέληξα με την καλύτερη παρέα: τον αδερφό μου! Και κάπως έτσι, τα Χριστούγεννα που πέρασαν, ξεκίνησε η περιπέτεια!

Το υπέροχο με αυτά τα ταξίδια είναι πως πηγαίνεις με συγκεκριμένο budget, που πάει να πει hostels, έλεγχος εξόδων και γενικά κάνεις ό,τι μπορείς να ξοδέψεις λιγότερα… με άλλα λόγια ένα προσωπικό challenge! Πρώτη στάση: Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Φτάνουμε με αεροπλάνο. Σακίδιο στην πλάτη, αποσκευή στο χέρι, μπουφάν, κασκόλ, σκουφί… Ινσταγκραμικά τοπία ξεπροβάλουν, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική και μία πόλη γεμάτη ζωή! Βραδινές βόλτες σε σοκάκια με χριστουγεννιάτικο στολισμό και φωτάκια, ζεστό κρασί, λουκάνικα, γλυκά… Πρωινό ξύπνημα και επίσκεψη στα must see σημεία και… η πρώτη διαδρομή με το τρένο!

Μετά από κάμποσα χιλιόμετρα, αρκετά σάντουιτς και πολλή «Μαρμελάδα Φράουλα» (για τους φίλους που δεν ξέρουν είναι podcast) φτάνουμε στη δεύτερη στάση: Λιουμπλιάνα, Σλοβενία. Έρωτας με την πρώτη ματιά! Hostel πάνω στο ποτάμι και μικρή πόλη σαν μεσαιωνικό χωριό! Κάνουμε επιδρομή στο Κάστρο, στην τοπική λαϊκή αγορά και στα μαγαζάκια (διότι έχουμε υποσχεθεί και κάτι δωράκια) και καταλήγουμε το βράδυ στα πολυπληθή μαγαζιά για φαγητό και πότο, όπου βρίσκουμε και μια μικρή συναυλία από τοπικούς μουσικούς! Το budget ακόμα κρατά γερά (η Λιουμπλιάνα βοηθάει σε αυτό)! Μια τελευταία επιδρομή στο τοπικό σούπερ μάρκετ για προμήθειες και πάλι στα τρένα!

Το σχήμα στα τρένα συνεχίζεται: φαγητό, ύπνος και «Μαρμελάδα Φράουλα»! Στάση τρίτη: Ζάγκρεμπ, Κροατία! Το τρένο μάς αφήνει σε μία πιο ρουστίκ εκδοχή Ευρωπαϊκής πόλης! Περπάτημα πολύ για να προλάβουμε να δούμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα… Επισκεπτόμαστε μουσεία, την όπερα, τον κεντρικό ναό! Το βράδυ χαζεύουμε ένα στολισμένο παρκάκι με μαγαζάκια και καταλήγουμε κουρασμένοι σε ένα παγκάκι με ένα μπέργκερ στο χέρι (όχι δεν κοιμηθήκαμε στο παγκάκι, πήγαμε σε hostel)!

Νέο τρένο, νέος προορισμός! Τέταρτη στάση: Σερβία, Μαυροβούνιο. Εκεί είχαμε και τις λιγότερες ώρες, καθώς το είδαμε μόνο νύχτα, αλλά αυτό σημαίνει ευκαιρία να το ξανά επισκεφτούμε! Παρόλα αυτά, όμορφα στολισμένο, με ευχάριστους ανθρώπους!

Μετά από ένα μπέρδεμα με τα δρομολόγια των τρένων (γιατί κι αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα), φτάσαμε στον τελευταίο προορισμό. Στάση πέμπτη: Σόφια, Βουλγαρία. Με Ελληνικό πληθυσμό στο φουλ, έμοιαζε σαν προέκταση της Ελλάδας! Επίσκεψη σε μουσεία, ναούς… Στο Hostel γνωρίζουμε δύο κοπέλες από Θεσσαλονίκη και πιάνουμε την κουβέντα! Μετά από σχεδόν 108.000 βήματα περπάτημα, κάπου στα 73 χιλιόμετρα (συνολικά για τις 9 αυτές ημέρες), ξαπλώνουμε το τελευταίο βράδυ γεμάτοι από νέες εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες και απίστευτα ξεθεωμένοι!

Την επόμενη μέρα παίρνουμε το αεροπλάνο και επιστροφή στην όμορφη Αθήνα!

Τελική σκέψη: πάρτε ένα σακίδιο και ταξιδέψτε! Τώρα είναι ο καιρός, τώρα που χρωστάτε στη νιότη σας κάθε περιπέτεια! Τώρα που χρωστάτε στον εαυτό σας να δει καινούρια πράγματα, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες! Τώρα που θέλετε να δείτε κάτι σε αυτόν τον κόσμο και να γίνετε εσείς η αλλαγή που χρειάζεται! Αξίζει έστω και μια φορά να ζήσει κανείς κάτι τέτοιο, χωρίς να σκέφτεται κινδύνους και άγχη. Κι αν φοβάσαι, ξεκίνα με κάτι πιο απλό. Πάρε ένα τυχαίο λεωφορείο και κατέβα σε όποια στάση σε βγάλει! Ένα βήμα τη φορά!

Εσύ! Ναι εσύ που το διαβάζεις τώρα αυτό… Ξύπνα! Ξύπνα και Ζήσε!