’Οι γνώσεις, οι εμπειρίες, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και καλών πρακτικών…είναι αυτά ακριβώς που βρήκα μέσα από τις εκπαιδεύσεις που συμμετείχα.’ – Βαρβάρα Γεωργίου

Φιλία, έμπνευση, ομαδικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που βρήκα όταν για πρώτη φορά συμμετείχα σε εκπαίδευση μέσω του προγράμματος Erasmus. Εργάζομαι στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λάρνακας (ΚΕΠΛΗ) από το 2002 ως Youth Information Worker και στα πλαίσια της δουλειάς μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το πρόγραμμα διεξοδικά. Η πρώτη εκπαίδευση στην οποία συμμετείχα και είχε χρηματοδοτηθεί από το Erasmus το 2010 διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο ERYICA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Νέων), το οποίο λειτουργεί ως ομπρέλα για διάφορους Οργανισμούς Νεολαίας και Κέντρα Πληροφόρησης Νέων στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με την συμμετοχή αρκετών youth information workers από διάφορες χώρες. Ακολούθησαν από τότε αρκετές άλλες εκπαιδεύσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό, πάντα στον τομέα αυτό, δίνοντας μου σημαντικά εφόδια για να βελτιωθώ ως άτομο αλλά και ως επαγγελματίας.

Το επάγγελμα του youth worker και κατ’ επέκταση του εξιδεικευμένου επαγγέλματος  Youth Information worker στη Κύπρο δεν είναι ακόμα αναγνωρισμένο άρα είναι δύσκολο να νοιώσεις ότι ανήκεις κάπου ως επαγγελματίας. Στη Κύπρο υπήρχαμε ως ομάδα όλοι οι youth information workers που στελεχώναμε τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας αλλά το αίσθημα του επαγγελματία στον τομέα αυτό,  το ένοιωσα για πρώτη όταν συμμετείχα σε αυτή την εκπαίδευση.

Οι γνώσεις, οι εμπειρίες, η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και καλών πρακτικών θεωρώ είναι το σημαντικότερο κομμάτι της δουλείας μας το οποίο μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες και είναι αυτά ακριβώς που βρήκα μέσα από τις εκπαιδεύσεις που συμμετείχα. Το πρόγραμμα Youth in Action, Erasmus και ακολούθως το Erasmus+ σίγουρα δίνει μορφή και φτερά στα όνειρα χιλιάδων νέων που συμμετείχαν στις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια της δημιουργίας του προγράμματος.

Ανεπιφύλακτα προωθώ πάντα μέσα από τη δουλειά μου στο ΚΕΠΛΗ, το Erasmus+, στους νέους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε δράσεις του με σκοπό να μάθουν, να εκπαιδευτούν, να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους στο εξωτερικό μέσα από τον εθελοντισμό και να βιώσουν μοναδικές στιγμές που θα κουβαλούν μαζί τους για πάντα.

Βαρβάρα Γεωργίου

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λάρνακας