Η εμπειρία μου από το Πρόγραμμα Erasmus +

Υπάρχουν κάποιες εμπειρίες στη ζωή του κάθε ανθρώπου, που σίγουρα θα μείνουνε για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του. Μια τέτοια ήταν και για μένα η εμπειρία του προγράμματος Erasmus +.

Υπάρχουν κάποιες εμπειρίες στη ζωή του κάθε ανθρώπου, που σίγουρα θα μείνουνε για πάντα χαραγμένες στο μυαλό του. Μια τέτοια ήταν και για μένα η εμπειρία του Erasmus + program. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ο Φιλόλογος, Β.Δ του Γυμνασίου Αραδίππου και συντονιστής για το πρόγραμμα Erasmus + με θέμα “Students Moving Along the Roads of Treasures κ. Άγγελος Στυλιανού, μου ανακοίνωσε πως με είχαν επιλέξει για να συμμετάσχω και δεν το πίστευα ή όταν μου είπαν πως τον Μάιο θα ταξίδευα για Ισπανία και μετρούσα αντίστροφα τις μέρες περιμένοντας με πολλή ανυπομονησία το ταξίδι.

Καθώς πλησίαζαν οι μέρες, έγινε η πρώτη επικοινωνία με τον Χουάν που θα με φιλοξενούσε, στην αρχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αργότερα μέσω κάμερας. Παράλληλα, είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες για τις παρουσιάσεις που θα κάναμε στο πλαίσιο του προγράμματος (αρχαιολογικοί θησαυροί της Κύπρου και παραδοσιακά Φεστιβάλ) και εγώ ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Όταν έφτασε η ώρα του ταξιδιού, τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα, από τη μία ένιωθα λύπη και στεναχώρια, γιατί θα έφευγα από το σπίτι μου για μία εβδομάδα, αλλά από την άλλη ένιωθα χαρά και ενθουσιασμό για την εμπειρία που με περίμενε.

Όταν φτάσαμε στο σχολείο του  Χουάν, όλες οι οικογένειες ήταν εκεί για να μας παραλάβουν. Η οικογένεια που με φιλοξενούσε ήταν πολύ καλή και φιλόξενη, με έκαναν να νιώσω άνετα στο ξένο σπίτι, όπως επίσης και οι καθηγητές που μας συνόδευσαν, η κ. Χριστίνα Οικονόμου (Φιλόλογος) και ο κ. Μιχάλης Καλλένος (Πληροφορικής) που με την αγάπη τους μας βοηθούσαν καθημερινά.

Το σχολείο που μας φιλοξένησε βρισκόταν στο Pulpi και είχε οργανώσει πρόγραμμα για όλη τη βδομάδα της παραμονής μας.  Την 1η μέρα γνωριστήκαμε με όλα τα παιδιά του Erasmus και τους συνοδούς καθηγητές/τριές τους.  Η 2η μέρα ήταν μια υπέροχη εμπειρία τόσο για μένα όσο και για τον συμμαθητή μου Χρύσανθο Φαλά γιατί είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσαμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου μας αλλά και να ακούσουμε από τα άλλα παιδιά για τους αρχαιολογικούς χώρους των άλλων χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.  Τις επόμενες μέρες είχαμε εκδρομή και ξενάγηση στη Γρανάδα και στο Alicante που μου άρεσε πάρα πολύ.  Κάναμε επίσης τη δεύτερη μας παρουσίαση που αφορούσε τα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου και ακούσαμε για τα φεστιβάλ των άλλων χωρών.  Μου έκανε εντύπωση ότι οι χώρες έχουμε τόσα κοινά μεταξύ μας.  Η τελευταία μας παρουσίαση έγινε με αφίσα που φτιάξαμε με το application canvas, κάτι που βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμο.  Το θέμα της παρουσίασης αφορούσε τον αγώνα του 1955-59 και τον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Σε αυτό το ταξίδι γνώρισα πολλούς νέους φίλους από διάφορες χώρες που μου λείπουν πάρα πολύ! Πήρα επίσης πολλές εμπειρίες, τόσο από το σχολείο και τις δραστηριότητες που κάναμε όσο και από την παραμονή μου στο σπίτι του Χουάν.

Τώρα, περιμένω με ανυπομονησία να έρθουν του χρόνου στην Κύπρο, αλλά στεναχωριέμαι που θα έρθουν μόνο δύο από τους φίλους που γνώρισα. Πραγματικά ήταν μία φανταστική εμπειρία που θα μπορούσα να περιγράφω για ώρες χωρίς να βρω κάτι αρνητικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσετε!  Ευχαριστώ το σχολείο μου και τους καθηγητές που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία.

Ηρακλείδιος Χριστοφόρου

μαθητής Α΄ τάξης

Γυμνάσιο Αραδίππου