‘Η γνώση είχε καταφέρει να γίνει βίωμα.’ ~ Άννα Μιχαήλ

EVS Realm: Masters of the Learning Path – Ιούνιος 2018

Η συμμετοχή μου στην εκπαίδευση αυτή ήταν ένα τηλεφώνημα μακριά, μια βδομάδα πριν, από τον διοργανωτή, αν ενδιαφέρομαι να έρθω σε κάτι που μπορεί να με βοηθήσει στον τομέα μου, μια εκπαίδευση για μέντορες διάρκειας 5 μερών. Xωρίς να το σκεφτώ καν απάντησα ναι. Λίγες μέρες μετά ο δρόμος μου με έφερε στο χωριό της Λυσού. Ένα πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό στη Πάφο, όπου οι κάτοικοι ακόμα γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται τα πρωινά στους καφενέδες πριν ξεκινήσουν για δουλειά και κερνάνε καφέ στους φιλοξενούμενους. Φτάνοντας εκεί είδα γύρο μου άτομα από πολλές χώρες και ηλικίες να είναι σε ένα κύκλο. Ξεκίνησαν να παίζουν ένα παιχνίδι γνωριμίας, και πρώτού καταλάβω καλά-καλά τι γίνεται έλεγα το όνομα μου και γιατί θα διάλεγα το ρόλο του μάγου στο «Βασίλειο».

Έχοντας 3 έμπειρους εκπαιδευτές και εθελοντές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εθελοντισμού μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεκίνησα να εμπνέομαι, να μαθαίνω και να σχεδιάζω τα επόμενα μου βήματα. Έπιασα τον εαυτό μου να παίζω σαν παιδί αλλά και να αναλύω θέματα που ήταν τόσο σημαντικά για τα θέματα της νεανική κινητικότητας και αλληλεγγύης.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, την μη τυπική εκπαίδευση, τα εργαλεία και την ενέργεια όλων εκεί, δημιουργήσαμε ξανά τη γνώση. Μας έδωσαν τα εργαλεία για να περπατήσουμε το δρόμο μας ανεξάρτητα από το θέμα. Αυτό δεν ήταν αρκετό. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, που έχουν παρόμοιο όραμα με το δικό μου. Οι συζητήσεις μας ήταν διαφορετικές από αυτές της καθημερινότητας, αφορούσαν νέους και πώς μπορούμε να τους στηρίξουμε, τι χρειάζεται για να τους ανυψώσουμε. Παράλληλα, μια άλλη σύνδεση δημιουργήθηκε, αυτή με τους κατοίκους του χωριού που μέναμε. Εκτός από τις φιλίες που κρατούν μέχρι σήμερα, είχα ένα καινούριο σπίτι. Ένα καταφύγιο που ήξερα πώς όποτε θέλω μπορώ να πάω για να δω τους κατοίκους και να μοιραστούμε μαζί όμορφες στιγμές.

Η γνώση είχε καταφέρει να γίνει βίωμα. Καθώς σχεδιάζω τις δικές μου εκπαιδεύσεις τώρα, κοιτάζω πίσω και ρωτώ πώς μπορώ να δώσω αυτή την εμπειρία της γνώσης που δημιουργείται μέσα από την έμπνευση και τις ανθρώπινες σχέσεις. Λένε πώς κάποιος μαθαίνει όταν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί. Λοιπόν, μετά από αυτή την εμπειρία σίγουρα δεν έμεινα η ίδια. Ο τρόπος για το πώς μεταφέρουμε τη γνώση, οι άνθρωποι και το υπέροχο χωριό της Λυσού σίγουρα έχουν χαράξει τη πορεία μου και έβαλαν ένα λιθαράκι στο ποια είμαι σήμερα.

Άννα Μιχαήλ

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας