“Η ωφελιμότητα των Eυρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι πολύπλευρη…”~Χριστίνα Οικονόμου

Η κ. Χριστίνα Οικονόμου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Αραδίππου, μας αναφέρει τις εμπειρίες που είχε μέσα από το Πρόγραμμα Erasmus Plus για τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, ως βοηθός Συντονιστή του προγράμματος.

  • Πώς προέκυψε η εμπλοκή σας με το πρόγραμμα Erasmus Plus;

Η προσωπική μου εμπλοκή, λοιπόν, στο πρόγραμμμα Erasmus Plus, προέκυψε τυχαία, μετά από παρότρυνση του Β.Δ. κ. Άγγελου Στυλιανού, Συντονιστή του Προγράμματος στο Γυμνάσιο Αραδίππου.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για τις εμπειρίες που είχατε μέχρι τώρα στο πρόγραμμα Erasmus Plus.

Οι προσωπικές μου εμπειρίες συνδέονται με το ταξίδι στη συντονίστρια χώρα του προγράμματος, τη Λετονία. Η εμπειρία και οι εντυπώσεις μου από την επίσκεψη στη Βαλτική αυτή χώρα είναι πραγματικά μοναδικές και αξέχαστες, αφού είδαμε και γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό τους σύστημα, το οποίο απέχει κατά πολύ από το δικό μας. Αυτό αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις εκπαιδευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται αλλά και στην καθημερινότητα που απολαμβάνουν οι Λετονοί μαθητές στη σχολική τους μονάδα. (π.χ. Γήπεδα, σχολική λέσχη/εστιατόριο). Οι παρουσιάσεις των μαθητών είχαν θέμα τους επιστημονικούς θησαυρούς της κάθε χώρας αλλά και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα, που τηρούνται σε κάθε τόπο.

Η επίσκεψη στην Ισπανία είχε θέμα τους ιστορικούς θησαυρούς της κάθε χώρας. Η Ισπανία φημίζεται για την πλούσια ιστορία που διαθέτει, τους αμέτρητους αρχαιολογικούς της χώρους αλλά και για τη μεσογειακή της κουλτούρα και πολιτισμό. Η ξενάγηση στην ιστορική πόλη της Γρανάδας, με επίκεντρο το φρούριο στο λόφο του ανακτόρου της Αλάμπρα, ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

  • Ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος σας στο πρόγραμμα;

Ανέλαβα το ρόλο του βοηθού Συντονιστή του προγράμματος, με την προοπτική να συντονίσω εξολοκλήρου το πρόγραμμα τη δεύτερη και τελευταία χρονιά του συγκεκριμένου προγράμματος.

  • Πέραν από το τι αποκομίζουν οι μαθητές από το πρόγραμμα, ποια τα οφέλη για έναν εκπαιδευτικό από τη συμμετοχή του;

Τα οφέλη για έναν εκπαιδευτικό από τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι πολύπλευρα. Διευρύνει τους επαγγελματικούς αλλά και τους κοινωνικούς του ορίζοντες.

  • Τι θα λέγατε στα νέα παιδιά για να συμμετέχουν σε ένα από τα σχέδια που προσφέρει το Erasmus Plus;

Για τους μαθητές είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, που θα θυμούνται για πάντα με το τέλος της σχολικής τους φοίτησης. Γνωρίζουν άλλους ευρωπαίους μαθητές, και παρατηρούν ομοιότητες ή και διαφορές που μπορεί να έχουν. Πολλές φορές συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούνται όμορφες σχέσεις και φιλίες.

  • Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας και την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα;

Κλείνοντας, αυτό που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι η ωφελιμότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι πολύπλευρη και για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν αλλά κυρίως για τους μαθητές. Σε όσους δόθηκε η ευκαιρία να το ζήσουν, το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι και το συστήνουν ανεπιφύλακτα και σε άλλους!

 

Χριστίνα Οικονόμου

Φιλόλογος

Γυμνάσιο Αραδίππου