‘Τα αναλώσιμα αγαθά θα ξεχαστούν, αλλά τα συναισθήματα που σου έδωσαν κάποιοι άνθρωποι ποτέ!’ ~ Άννα Χρίστου

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Body and Minds in Action” στα Σκόπια της Βόρειας  Μακεδονίας δεν ήταν απλώς διακοπές ή τρόπος να περάσω το χρόνο μου σε μια άλλη χώρα. Ήταν μια πρόκληση και μια ευκαιρία να βγω από τη ζώνη άνεσής μου. Άγνωστη χώρα, άγνωστα άτομα και άγνωστο περιβάλλον. Ειλικρινά, σκέφτηκα να απορρίψω αυτήν την πρόκληση καθώς αντιμετώπιζα κάποιες δυσκολίες. Παρόλα αυτά, κατάφερα να ξεπεράσω τα εμπόδια που προέκυψαν και να πάρω το ρίσκο.

Πρέπει να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου. Έμαθα πολλά πράγματα που δεν θα μπορούσα ποτέ να μάθω αν δεν είχα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Δοκίμασα φαγητό που δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσω. Πήγα σε μέρη όπου δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα, δεν είναι το φαγητό, τα πράγματα που αγόρασα ή τα πράγματα που έχω μάθει, αλλά τα άτομα που γνώρισα.

Υπέροχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που διαδίδουν την αγάπη τους καθημερινά και κάθε στιγμή που μοιραστήκαμε μαζί. Το γέλιο, η συμπόνια, η ευτυχία είναι τα συναισθήματα που έχω από αυτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που έπρεπε να πούμε το αντίο. Ήμουν χαρούμενη αλλά λυπημένη την ίδια στιγμή. Αλλά είμαι αισιόδοξη γιατί πήραμε μια υπόσχεση. Η Κύπρος, η Λετονία, η Ισπανία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Πολωνία, η Ουκρανία, η ΠΓΔΜ, η Μολδαβία θα συναντηθούν ξανά! Δεν είναι όνειρο, είναι επιβεβαίωση!

Έχω ένα απόσπασμα της ζωής μου που ακολουθεί και με οδηγεί κάθε μέρα. Τα αναλώσιμα αγαθά θα ξεχαστούν, αλλά τα συναισθήματα που σου έδωσαν κάποιοι άνθρωποι ποτέ! Παίρνω αυτήν την κατάσταση και θα συνεχίσω τη ζωή μου ως παγκόσμιος πολίτης που προσπαθεί να γνωρίσει νέους ανθρώπους που θα μου δώσουν την αίσθηση που μου έδωσε αυτό το πρόγραμμα Έτσι, αν σας αρέσουν τα ταξίδια και θέλετε να δημιουργήσετε  νέες εμπειρίες, πάρτε το ρίσκο  και συμμετάσχετε σε αυτά τα προγράμματα και είμαι βέβαιη ότι δεν θα το μετανιώσετε ποτέ!