Το δικό μου ΕVS στην όμορφη Θεσσαλονίκη ~ Ειρήνη Αρτάκα

Όλα ξεκίνησαν αρχές Οκτωβρίου του 2018, όταν αποφάσισα, να τα παρατήσω όλα και να κάνω ένα βήμα εκτός της Κύπρου.

Καθημερινά έχουμε επιλογές και προτάσεις που δεν αναγνωρίζουμε τόσο στην αρχή, όταν πραγματικά αντικρίσουμε τα πράγματα όπως είναι, μόνο τότε μπορούμε και να τα επιλύσουμε. Έτσι και εγώ βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα…να φύγω; να μείνω; να πάω Θεσσαλονίκη; ή κάπου άλλου; Μετά από σκέψη και αναλογισμό υπέρ, κατά και πιο θα ήταν το καλύτερο για την Ειρήνη. Αποφάσισα να αδράξω την ευκαιρία που μου δόθηκε για την Θεσσαλονίκη.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EVS (European Voluntary Service) αποτελεί μια ευκαιρία για εθελοντική εργασία σε ένα μέρος στην Ευρώπη, συγκεκριμένα για μένα στην Θεσσαλονίκη.

Επέλεξα να εργαστώ εθελοντικά για 8 μήνες αλλά συνάμα με μια επιχορηγημένη κάλυψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου σου καλύπτει: διαμονή, διατροφή, εισιτήρια ταξιδιού, μηνιαίο χαρτζιλίκι, ασφάλιση, εκμάθηση γλώσσας  και ότι άλλο καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για την διαβίωση του εθελοντή.

Υπάρχουν πολλά είδη EVS Project, όπου μπορεί να συμμετέχει κάποιος νέος ηλικίας 18 μέχρι και 30 ετών. Το πρόγραμμα εργασίας μου υλοποιήθηκε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, BUSINESS MENTALITY και το πρόγραμμα ονομαζόταν “erasChOOL”.  Σκοπός του προγράμματος μας ήταν η πληροφόρηση νέων, μέσα από διαδραστικούς τρόπους διδασκαλίας και εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης από Social media, βίντεο, φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό, με απώτερο στόχο οι νέοι της Θεσσαλονίκης να ενημερωθούν σχετικά με τα προγράμματα που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα να τους κινητοποιήσουμε, ενθαρρύνοντας τους  να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus+. Μαζί με ακόμη μια εθελόντρια από την Κύπρο, υλοποιήσαμε 9 ενημερώσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου σύμφωνα με τα στατιστικά που καταφέραμε να συλλέξουμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενημερώθηκαν περίπου 410 νέοι και 30 εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας.

Κατά την διάρκεια της εθελοντικής μου εργασίας εκτός από το καθορισμένο πρόγραμμα “erasChOOL” , είχες την δυνατότητα να υλοποιήσεις και το δικό σου Project  όπου και έκανα.  Αρχικά,  έκανα ένα πλάνο όπου μετέπειτα το μετέτρεπα σε πρόταση, με την βοήθεια της Μέντορας μου, έτσι ώστε να το προωθήσω στην Υπεύθυνη μου και να το υλοποιήσω. Σε πρώτο στάδιο, υλοποιήσαμε το  BM INTERVIEW, όπου κατόπιν συνεχής διαδικτυακής και τηλεφωνικής επικοινωνίας, υλοποιήθηκε συνέντευξη από αξιόλογο επιχειρηματία,  όπου μετά αναρτήθηκε στην σελίδα μας BUSINESS MENTALITY. Έπειτα πέραν από των καθημερινών αρμοδιοτήτων που είχα στον οργανισμό, ανέλαβα τα Social media, ως  SOCIAL MEDIA MANAGER. Καθημερινά αναρτούσα μικρά ενθαρρυντικά στιχάκια ή νέα που είχαν ως σκοπό να ενημερώσουν το κοινό μας, για  να τους ευαισθητοποίηση και να τους κινητοποιήσει, στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης διαχειριζόμουν τις σελίδες του οργανισμού Facebook, Instagram, Youtube και επίσημες σελίδες οργανισμού. Ενώ μετέπειτα, έγινε η εκμάθηση μου σε  νέα χρήσιμα διαδικτυακά  εργαλεία όπως: AVS Video Editor, Canva και Weebly. Δημιουργήσαμε το πρώτο Philosophy Cafe, έτσι ώστε να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε με τους νέους για τα προβλήματα που τους απασχολούν, δίνοντας μια διαφορετική απάντηση. Συμμετείχα ως Ομιλήτρια, Παρουσιάστρια και Εκπρόσωπος, σε εκδηλώσεις όπως:  “BM Η Νέα Γενιά Μπροστά”, ομιλήτρια ως Project manager “erasChOOL”, κυρίως σε σχολεία, και τέλος στην διεξαγωγή παρουσίασης ομιλητών και εκδήλωσης. Ιδέα και υλοποίηση διαγωνισμού: “EUROPE DIRECT HALKIDIKI ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ” για αύξηση επισκεψιμότητας στην σελίδα μας έτσι ώστε να μας γνωρίσει το κοινό. Τέλος, υλοποιήθηκε το EUROPE DIRECT HALKIDIKI NEWS, όπου επιπλέον από κάποια βίντεο μας που έχουν προβληθεί σε τοπικά κανάλια, υλοποιήθηκε με δική μας εκστρατεία η ενημέρωση του κοινού μας  μέσα από ένα διαφορετικό digital και εναλλακτικό τρόπο.

Στον ελεύθερο μου χρόνο είχα την δική μου Ραδιοφωνική εκπομπή, σε ένα διαδικτυακό τοπικό σταθμό στην Θεσσαλονίκη, το NEWN.GR.

Δεν θα σας κρύψω ότι υπήρχαν και οι δύσκολες στιγμές, αλλά αυτές είναι που με έκανα πιο δυνατή, διαφορετική και δημιουργική. Όταν υπάρχει έστω και λίγη θέληση, μπορείς να κάνεις πολλά, φτάνει να το πιστέψεις λίγο και να μην τα παρατάς, γιατί: “ότι αφήσεις θα σε αφήσει”.

Σημασία έχει να κάνεις τις επιλογές σου να τις αποδέχεσαι, να τα κρατάς ή και να τις διαμορφώνεις στην πορεία και να συνεχίζεις κρατώντας τα καλά.

Ειρήνη Αρτάκα

Υπεύθυνη Δράσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
BUSINESS MENTALITY & ΕUROPE DIRECT HALKIDIKI

OCTOMBER 2018-JUNE 2019