“Το Erasmus+ είναι μια εμπειρία αισθήσεων. Εξερευνήστε το, όποτε είστε έτοιμοι.” – Αντώνης Στυλιανού

Η συμμετοχή στο πρώτο μου πρόγραμμα Erasmus + ξεκίνησε ως απλή περιέργεια. Για να ξεφύγω από την Κύπρο, να ανακαλύψω ένα άλλο μέρος της Ευρώπης, για να μάθω περισσότερα για τους άλλους, αλλά το πιο σημαντικό, για να μάθω περισσότερα για τον εαυτό μου. Λένε ότι δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη σου φορά – και είναι αλήθεια.

Προορισμός: Μαδρίτη.

Άρχισα να ταξιδεύω μόνος μου, παίρνοντας ένα υπεραστικό λεωφορείο από τη Λευκωσία προς τη Λεμεσό, από Λεμεσό προς το αεροδρόμιο της Πάφου, μετά μια πτήση για τη Χιρόνα, ένα άλλο λεωφορείο για τη Βαρκελώνη σε έναν ξενώνα για 3 μέρες και εξερεύνησα ολόκληρη την πόλη μόνος μου. Τότε, πήρα 8 ώρες λεωφορείο όλη τη νύχτα προς τη Μαδρίτη, είχε κλαπεί το πορτοφόλι μου στο σταθμό άφιξης, με μια μη αγγλόφωνη αστυνομία, υπέβαλα έκθεση ασφάλισης και χάθηκα προσπαθώντας να βρω τους άλλους συμμετέχοντες. Όλα αυτά, πριν καν πάω στο πρώτο μου πρόγραμμα.

Άρχισα να ταξιδεύω μόνος μου, αλλά μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, συνάντησα μια ομάδα ξένων που σύντομα ήταν φίλοι (και εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή, 8 χρόνια αργότερα), υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον και δημιουργώντας μια θετική ατμόσφαιρα. Το πορτοφόλι μου είχε κλαπεί, αλλά είχα ακόμα ένα μεγάλο μπουκάλι Ζιβανίας , επέστρεψα σπίτι με ασφάλεια και εγκαίρως. Έχοντας μάθει πολλά από αυτήν την πρώτη εμπειρία, μια εβδομάδα αργότερα ήμουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για τον επόμενο προορισμό μου. Αμέσως μετά, ακολούθησαν αρκετά προγράμματα.

Στο πλαίσιο του Erasmus + δεν ανακάλυψα απλώς την Ευρώπη, εξάλλου δεν είναι τουριστικό γραφείο. Εγώ άκουσα τη φωνή των νέων, συζήτησα στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντάλλαξα απόψεις με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, δοκίμασα τις μοναδικές γεύσεις τους, τοπικές λιχουδιές, μύρισα  φρέσκα προϊόντα από ένα χωριό, είδα τις τέσσερα εποχές από τις τέσσερις γωνιές της ηπείρου μας.

Το Erasmus + είναι μια εμπειρία αισθήσεων. Εξερευνήστε το, όποτε είστε έτοιμοι.