“Το πρόγραμμα Erasmus ήταν η αρχή της υπόλοιπης μου ζωής.” ~ Νικόλας Χριστοφή

Πριν μερικά χρόνια ερωτεύτηκα, ερωτεύτηκα την εξερεύνηση νέων Απόψεων και Κουλτούρων συνοδεία πάντα με νέους από όλες τις γωνίες του κόσμου. Η δική μου ιστορία ξεκίνησε το 2007 και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το σλόγκαν του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Ανοίγει Δρόμους, Αλλάζει Ζωές». Το πρόγραμμα ‘Youth’ το οποίο ακολούθως ονομάστηκε σε Youth in Action και μετέπειτα Erasmus+ όντως μου άνοιξε δρόμους και μου άλλαξε την ζωή.

Ως ενεργό μέλος του Κέντρου Νεότητας Αγρού τότε είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων. Την ίδια περίοδο υπήρξε η ευκαιρία για συμμετοχή σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με τον εθελοντισμό το οποίο θα υλοποιείτο στην Αθήνα. Τις μέρες εκείνες ήμουν πολύ προβληματισμένος για το εάν θα έκανα αίτηση καθώς δεν είχα συμμετάσχει ξανά σε κάτι ανάλογο και δεν ήμουν σίγουρος ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του προγράμματος. Τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού όμως με έπεισαν και εν μέρει με έσπρωξαν στο αεροπλάνο για την Αθήνα και παράλληλα στην συμμετοχή στο πρώτο μου Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νεολαίας. Στο πρόγραμμα αυτό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους εκπαιδευτές και συμμετέχοντες οι οποίοι με ενέπνευσαν να συνεχίσω την εξερεύνηση της Μη Τυπικής Μάθησης και να ασχοληθώ με θέματα νεολαίας. Το ένα πρόγραμμα έφερε το επόμενο και ήμουν σε θέση πλέον να οργανώσω το πρώτο μου πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με την ομάδα του Κέντρου Νεότητας Αγρού.

Μέσω της εθελοντικής ενασχόλησης μου με τα θέματα νεολαίας απόκτησα γνώσεις, εμπειρίες και εγκάρσιες δεξιότητες που με βοήθησαν στο να είμαι ανταγωνιστικός στην διεκδίκηση της θέσης του Εκτελεστικού Γραμματέα του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου όπου εργάστηκα για 8 χρόνια. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, από εθελοντική δράση εργαζόμουν πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο στον οργανισμό που εκπροσωπεί τις οργανώσεις νεολαίας της Κύπρου σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να μεταφέρω πόσα μου προσέφερε αυτή η εμπειρία. Κατανοώντας τη σπουδαιότητα του έργου της Κοινωνίας των Πολιτών, κατανοώντας τις ευθύνες και εργασίες του «Εκτελεστικού Γραμματέα», ανακαλύπτοντας τον κόσμο της Εργασίας με την Νεολαία και των Οργανώσεων Νεολαίας. Ήταν ένα επικό rollercoaster με τα σκαμπανεβάσματα του, αλλά πάντα με μερικούς από τους πιο απίστευτα ταλαντούχους, παθιασμένους και εμπνευσμένους συναδέλφους, μέλη οργανώσεων νεολαίας και εθελοντές που ο καθένας επιθυμεί να έχει δίπλα του. Από την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, τον Διαρθρωμένο Διάλογο και το #CYCAcademy, το #YouthFestival και την Εθνική Σύνοδο Νέων. Από την Ομάδα Εκπαιδευτών του ΣυΝΚ στο έγγραφο πολιτικής #YouthWork, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εργασίας με τη Νεολαία 2015, την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Νέων σε διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο και τέλος η 1η και 2η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων. Από τη διαβούλευση #EUYouthStrategy στην 4η διάσκεψη κορυφής Αφρικής-Ευρώπης για τη Νεολαία, από το #UNYouthDelecateProgram και την περιφερειακή συνάντηση της Πλατφόρμας για τη νεολαία και τόσες άλλες μεγάλες και μικρές περιπέτειες ενδιάμεσα.

Τώρα εργάζομαι ως Λειτουργός Νεολαίας στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Αγρού του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, όπου σκοπό έχει την παροχή πληροφοριών που αφορούν άμεσα τους νέους που διαμένουν στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τη διοργάνωση δια δραστικών δράσεων που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Παράλληλα μέσω των καθηκόντων μου προωθώ στους νέους πληροφορίες, ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα αλλά και κάθε είδους ενημέρωση για θέματα νεολαίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής του προγράμματος Eurodesk. Όποτε επιθυμείτε θα είναι χαρά μου να επισκεφτείτε το ΚΕΠΛΗ Αγρού για μία φιλική συζήτηση για θέματα νεολαίας καθώς και για τις ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορούν να σας Ανοίξουν Δρόμους και να Αλλάξει και την δική σας Ζωή.

Με αυτή την μικρή ιστορία που σας διηγήθηκα ποιο πάνω προσπάθησα να σας αναδείξω ότι όντως το πρόγραμμα Erasmus ήταν η αρχή της υπόλοιπης μου ζωής.