‘Τόλμησε να πας λίγο πιο πέρα.’ ~ Κυριάκος Πλατού

Σεπτέμβριος 2014 – Πριν από λίγους μήνες είχα αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο με πτυχίο στη Βυζαντινή και τη Νεοελληνική γλώσσα. Τι γίνεται μετά; Προσπαθούσα να βρω κάποιες νέες ευκαιρίες για να ξεφύγω για λίγο, έτσι υπέβαλα αίτηση και ξεκίνησα τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus placement , μια ευκαιρία για πρακτική εξάσκηση μετά από τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο . Εν τω μεταξύ, από το πουθενά, ανακαλύπτω τυχαία, μέσω του Facebook, μια ανάρτηση για «ανταλλαγή νέων» στην Κροατία! Το θέμα του προγράμματος ήταν  “Η απασχόληση των νέων μέσω των παραδόσεων” με όλα τα έξοδα καλυμμένα! Είπα ” καλά, δεν έχω ιδέα τι είναι μια ανταλλαγή νέων, αλλά γιατί όχι; Δεν έχω τίποτα να χάσω, παρα μόνο μια ευκαιρία να ξεφύγω, τουλάχιστον για λίγο. Ήταν τόσο επείγον που σε 5 μέρες θα έπρεπε να ήμουν έτοιμος να πετάξω! Κάνω την αίτηση, και έπειτα κλήση στο κινητό και ένα email από τον οργανισμό αποστολής, το PlanBe! Και εκεί άρχισαν όλα! Ήταν Τετάρτη και την Κυριακή ήμουν στην αίθουσα αναχώρησης του αεροδρομίου συναντώντας την υπόλοιπη Κυπριακή ομάδα , εκτός από ένα! Πτήση για το Βελιγράδι και από εκεί τρένο για την κροατική πόλη Nowa Gradiska. Η Κυπριακή αποστολή έφτασε πρώτη στο χώρο φιλοξενίας, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη. Πολύ μικρή πόλη, σχεδόν τίποτα δεν κινούνταν. Σε μια στιγμή μόνος μου στη σκέψη μου! Τι κάνω εδώ; Νιώθω ήδη περίεργα.

Την ίδια μέρα αργά το απόγευμα άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. Η ατμόσφαιρα έγινε λίγο πιο παιχνιδιάρικη, πολλά ηχοχρώματα φωνών, γέλια και ομιλίες! Μεταξύ των συμμετεχόντων άκουσα μια φωνή από πίσω, Γεια σου Κυριάκο, είμαι η Μαρία μέλος της κυπριακής ομάδας και θα είμαι εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα. Εκείνη τη στιγμή ήξερα μόνο ότι γνώρισα την πρόεδρο του PlanBe, αυτό που δεν ήξερα ήταν ότι συνάντησα έναν μελλοντικό πραγματικό φίλο, με τον οποίο θα είχα την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί! Τις επόμενες μέρες επρόκειτο να μάθω περισσότερα σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα μια ανταλλαγή νέων, τι είναι η μη τυπική εκπαίδευση, τι είναι το Erasmus + και τι είναι αυτός ο ολοκαίνουργιος κόσμος στον οποίο με έφεραν.

Και έφτασε η τελευταία μέρα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήμουν τόσο συνδεδεμένος με μερικούς ανθρώπους, τόσο που δεν ήθελα να τελειώσει όλο αυτό! Ήξερα, ωστόσο, ότι μερικούς από αυτούς θα τους συναντούσα στην Κύπρο, οπότε είπα ότι αυτό ήταν, και ήταν καταπληκτικό!

Αν θα έπρεπε να συμπεριλάβω όλα όσα έζησα μέσα σε μια πρόταση θα ήταν “Τόλμησε να πας λίγο πιο πέρα”.

Κυριάκος Πλατού

Οργάνωση Αποστολής: PlanBe, Plan it Be it