“Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βιώσει την ομορφιά του κόσμου, αλλά το ERASMUS είναι ο καλύτερος!” ~ Θεογνωσία Πέτρου

Ονομάζομαι Θεογνωσία Πέτρου και εργάζομαι ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων/ Ερευνήτρια  στο Κέντρο Προώθησης Έρευνας & Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία (CARDET).

Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω πολύ συχνά και να συναντώ ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, να ανταλλάσσω πρακτικές, ιδέες και γνώσεις και να βιώνω νέες εμπειρίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρώτη μου ταξιδιωτική εμπειρία μέσω του ERASMUS όπου είχα την ευκαιρία να βιώσω έναν εντελώς νέο κόσμο.

Η Τσεχία, και πιο συγκεκριμένα η Πράγα ήταν ο πρώτος προορισμός στον οποίο έπρεπε να ταξιδέψω και να ζήσω μόνη μου, έξω από τη ζώνη άνεσής μου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS. Σπουδάζοντας σε αυτήν την εκθαμβωτική πόλη για έξι μήνες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνδεθώ με νέους και νέες που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα και ταυτόχρονα να εξοικειωθώ με την ιδέα της διαμονής στο εξωτερικό και να γίνω πιο ανεξάρτητη ως άτομο.

Οι Κυριακές ήταν πάντα ξεχωριστές για εμάς, καθώς μαζευόμασταν με όλους τους φίλους/ γείτονές μας που ζούσαν στον ίδιο όροφο στον κοιτώνα μας για να πάρουμε μαζί ένα «οικογενειακό» δείπνο. Ένα άτομο (ή δύο) που προέρχονταν από την ίδια χώρα μαγείρευαν ένα παραδοσιακό φαγητό από τη χώρα τους και το μοιράζονταν με τους υπόλοιπους από εμάς.

Όταν έπρεπε να μαγειρέψω – μαζί με την συγκάτοικο μου από τη Κύπρο, αποφασίσαμε ότι θα ήταν υπέροχη ιδέα να συνεργαστούμε με τη φίλη μας από την Τουρκία που ζούσε στον ίδιο όροφο μαζί μας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο προετοιμάσαμε ένα όμορφο δείπνο για τους γείτονές μας, αλλά αποδείξαμε επίσης ότι το ERASMUS είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να έρθουν κοντά και να θυμηθούν τι τους συνδέει παρά τι αποφάσισαν άλλοι να τους χωρίζει.

Το να ταξιδεύει κανείς είναι ίσως μια από τις καλύτερες μορφές εκπαίδευσης που δίνει τη δυνατότητα στους νέους/ νέες να ενσωματώνονται πιο εύκολα στο κοινωνικό τους περιβάλλον, να ωριμάζουν και να γίνονται πιο ανεξάρτητοι. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτήν την εμπειρία και την ευκαιρία που η Ευρώπη μας προσέφερε και προσφέρει, δεδομένου ότι αυτό το βήμα ήταν η αρχή για πολλά περισσότερα που τόλμησα να κάνω στη συνέχεια της ζωής μου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βιώσει την ομορφιά του κόσμου, αλλά το ERASMUS είναι ο καλύτερος!

Οργάνωση: CARDET